Hvor langt er jeg henne?

Hvornår var den første dag i din sidste menstruation
(træk 14 dage fra dato for evt. insemination eller æg udtagning)

Du har valgt:

Udregn din termin

Med vores smarte terminsberegner kan du let udregne, hvilken dag du har termin. Den eneste information der skal bruges, er den første dag i den sidste menstruation.

Ved insemination eller ægudtagning skal der trækkes 14 dage fra den dato, for at få en mere præcis terminsdato.

Udregn termin i dag og bliv klogere på en terminsdato og hvor langt du er henne i graviditeten.

Værd at vide

Her besvares nogle af de oftest stillede spørgsmål om graviditet og termin.

Gravid uge for uge – hvad sker der?

Der sker noget nyt hver eneste i uge i en graviditet. I de første mange uger mærker man ikke barnet så meget. Men der sker stadig store fremskridt i barnets størrelse og dets udvikling. Knap halvvejs henne i graviditeten vil de fleste kvinder have mærket liv. Samtidig begynder barnet også at reagere på f.eks. lyde.

Hvor mange uger er man gravid?

Vi ved alle, at en graviditet varer 9 måneder. Men hvor mange uger er det så egentlig?

En typisk graviditet varer 40. Nogle føder før tid og andre går over tid. Det kan for nogle føles som lang tid og for andre flyver tiden bare afsted alt for hurtigt. Det kommer ofte an på, om graviditeten er hård for kvindens krop, for så kan 40 uger godt føles som lang tid.

Følg med i en graviditetskalender

En idé til at få tiden til gå på en god måde, er at lave en graviditetskalender. Hæng en kalender op derhjemme, hvor du/I krydser ugerne af. Hver uge kan du/I se på vores “uge for uge timeline” nederst på siden, hvor du/I kan læse mere om, hvad der sker lige nu inde i maven.

Kan jeg planlægge min termindato?

Uanset om du/I forsøger at undgå, at være gravid midt om sommeren eller ønsker at planlægge friheden med den lille, så kan du/I prøve at planlægge fødselsdatoen.

Hvis du/I er i stand til at blive gravid uden hjælp, så skal du/I bare huske, at det er svært at planlægge helt præcist, hvornår fødslen sker.

Kan min terminsdato ændre sig?

Ja, din terminsdato kan ændre sig. Selvom det absolut ikke er en grund til bekymring, så kan din læge ændre din terminsdato af en række årsager efter hvordan, din graviditet udvikler sig.

Det kan være at din tidlige ultralydsskanning var upræcis. Det kan også være at dine niveauer af alpha-fetoprotein (AFP), et protein fremstillet af barnet, ligger uden for det sædvanelige område.

Tal med os, hvis du har spørgsmål.

Din graviditet – uge for uge:

Uge 4.

Det begyndende foster er cirka 1 mm i diameter. Fosteranlægget er vokset ind i livmoderens slimhinde. Moderkagen dannes, og fosteret får sin næring og ilt gennem moderkagen. Affaldsstofferne fjernes gennem moderkagen. Rygmarven er ved at blive dannet. En del af denne bliver senere til hjernen.

Uge 5.

Fosteret er nu 2,5 mm i diameter. En primitiv rygmarv er nu blevet dannet og lukket. De første blodkar og blodlegemer dannes, selv om de fortsat er umodne. Et simpelt hjerte, som er formet som et rør, er dannet og er nu begyndt at slå. Alle organer begynder langsomt at blive forme

Uge 6.

Fosteret er nu 2,5 mm fra isse til numse. Lever, lunger, milt, bugspytkirtel og skjoldbruskkirtel dannes. Tarmsystemet består nu af en fortarm, midtertarm og bagtarm. Disse dele skal senere udvikle sig til spiserør, mavesæk og det endelige tarmsystem. Navlesnoren er nu dannet. Hjertet slår fortsat med kun ét kammer, og kredsløbet udvikler sig fortsat. Hovedet tager form, men det vender fortsat fremover.

Uge 7.

Fosteret måler 5,5 mm fra isse til numse – det kaldes også for sædehøjden. Benene kan tydes som lår, læg og fod. Lemmerne udvikler sig stadig. Øjnene kan ses som fordybninger på hver sin side af fosterets hoved. Fortarmen udvikler sig til spiserøret og maven.

Uge 8.

Fosteret er 11 mm i sædehøjde (målt fra isse til numse) og vejer 1,1 gram. Hjertet sidder nu i brystkassen, og fosteret har fået en nakke. Hænder og fødder kan ses som små klumper. Mundåbningen er dannet. Det indre øre dannes. Næsen kan ses, og munden ses som en sprække. Øjnene sidder langt fra hinanden, men på hver sin side.

Uge 9.

Fosteret er 17 mm i sædehøjde og vejer 2,7 gram. Halsen tager form, og hovedet vendes gradvist opad. Musklerne er ved at blive dannet. Der er dannet skillevæg i hjertet og fire hjertekamre. Både mælketænder og blivende tænder tager form. Nervesystemet udvikles fortsat. De indre kønsorganer dannes hos begge køn. Piger har nu umodne æg liggende i deres æggestokke. Der er omkring 10 millioner umodne æg. Ved fødslen er tallet faldet til 1 million og ved puberteten er der 400.000 æg. Fosteret reagerer på berøring.

Uge 10.

Fosteret er 25 mm i sædehøjde (målt fra isse til numse) og vejer 4,6 gram. Øjnene er nu placeret på hver sin side af hovedet, og kinderne kan ses. Kæberne er udviklet. Hjertet er færdigudviklet. Det slår 140-150 slag i minuttet. Nu dannes øjenlåg. Fingre og tæer kan ses. Næse og mund er nu tæt på hinanden.

Uge 11.

Fosteret er 32 mm i sædehøjde (målt fra isse til numse) og vejer 7,9 gram. Munden tager form og overlæben ses. Øre og næse er blevet tydeligere. De ydre kønsorganer kan anes, og testikler kan adskilles fra æggestokke. Drenges testikler danner nu det mandlige kønshormon, testosteron.

Uge 12.

Fosteret er 43 mm i sædehøjde (målt fra isse til numse) og vejer 14,2 gram. Omridset af 10 mælketænder og 16 blivende tænder er dannet. Fosteret ligner et barn, og hovedet er helt oprejst. Ben og arme kan bøjes. Fosteret svømmer rundt i fostervandet.

Uge 13.

Fosteret er 53 mm i sædehøjde (målt fra isse til numse). Ansigtet ligner mere og mere et menneske. Øjenlågene smelter sammen. Barnet kan sutte på sine fingre. Skelettet udvikles, og der dannes knoglevæv.

Uge 14.

Fosteret er 68 mm i sædehøjde (målt fra isse til numse) og vejer 45 gram. Kinderne er blevet tydelige, og næsen ligner en næse. Ørerne sidder rigtigt og ligner menneskeører. Øjnene sidder næsten rigtigt på ansigtet. Nyrerne er nu parate til at danne urin. Tidlige svedkirtler dukker frem. Ydre kønsorganer kan ses, og man kan kende forskel på piger og drenge. Hvis fosterets læber stryges, reagerer det med suttebevægelser.

Uge 15.

Fosteret er 8,1 cm i sædehøjde (målt fra isse til numse). Fosteret kan bevæge sine arme og knytte hænderne.

Uge 16.

Fosteret er 10 cm i sædehøjde  (målt fra isse til numse) og vejer 110 gram. Specielt kvinder, som har født tidligere, vil kunne mærke liv. Det føles som små bobler i maven. Smagsløgene udvikles. Svedkirtler er dannet. Fosteret kan rynke panden og synke.

Uge 17.

Fosteret er 11,1 cm i sædehøjde (målt fra isse til numse). Der dannes gradvist et varme-regulerende fedtlag. Fosteret kan høre lyde.

Uge 18.

Fosteret er cirka 12 cm i sædehøjde (målt fra isse til numse) og vejer 200 gram. Talgkirtler er dannet. Afføring, også kaldet mekonium, begynder at samles i tarmene. Øjets nethinde er følsom over for lys. Pigens æggestokke ligger nu ved hoftekammen. Først når pigen er omkring 8 år, bevæger de sig ned i bækkenet. Fosteret kan sutte på tommelfinger. Nu har fosteret en primitiv hukommelse og kan genkende simple ting fx bestemte lyde.

Uge 19.

Fosteret er 13,4 cm i sædehøjde (målt fra isse til numse). De fleste har nu mærket liv. Hvis fosteret har hikke, kan det mærkes gennem maven.

17.

Uge 20

Fosteret er 145 mm i sædehøjde (målt fra isse til numse). Man kan skelne mellem piger og drenges kønsorganer. Hjertet slår 120-140 slag pr. minut. Huden er tynd, men bliver stadig tykkere.

Uge 21.

Fosteret er 157 mm i sædehøjde (målt fra isse til numse) og vejer 320 gram. Hos drenge er testiklerne stadig ikke kommet ned i pungen, men ligger i lysken.

Uge 22.

Barnet er 167 mm i sædehøjde (målt fra isse til numse) og vejer 500 gram. Fingernegle dannes gradvist, og senere følger tånegle. Fingernegle vokser hurtigst. Barnet kan reagere på høje lyde. Det får regelmæssig rytme mellem søvn og vågen tilstand. Lungerne er så udviklet, at de kan trække vejret. Barnet får fine hår i ansigtet, såkaldt lanugohår. Her fra breder hårene sig på kroppen. Emalje er dannet på tænderne. Skeden hos piger er nu færdigudviklet. Barnet reagerer på berøring ligesom en 1-årig. Barnets hørelse er veludviklet, og det kan reagere på musik og andre lyde. Høje lyde kan virke ubehagelige.

Uge 23.

Barnet er 180 mm i sædehøjde (målt fra isse til numse). Nu kan barnet sutte. Hjernen udvikler sig fortsat med rivende hastighed.

Uge 24.

Barnet er 192 mm i sædehøjde (målt fra isse til numse) og vejer 700 gram. Øjenvipper er vokset frem, og øjenlågene åbnes igen.

Uge 25.

Barnet er 202 mm i sædehøjde (målt fra isse til numse). Drengens penis bliver længere. På huden er dannet et beskyttende lag af fosterfedt, også kaldet for vernix caseosa.

Uge 26.

Barnet er 21 cm i sædehøjde (målt fra isse til numse) og vejer 900 gram. Tarmene er nu på plads i bækkenet. Barnet kan åbne og lukke øjnene.

Uge 27.

Barnet er 22 cm i sædehøjde (målt fra isse til numse) og vejer 1000 gram. Hvis barnet fødes nu, vil det have gode chancer for at overleve.

Uge 28.

Barnet er 23 cm i sædehøjde (målt fra isse til numse) og vejer 1100 gram. Moderkagen virker nu på sit højeste. Den er cirka 20 cm i diameter og vejer 500 gram. Barnets hår på hovedet er blevet ret lange.

Uge 29.

Barnet er 23,7 cm i sædehøjde (målt fra isse til numse) og vejer 1300 gram. Der kan registreres bestemt hjerneaktivitet under søvnen (REM), som tyder på, at barnet drømmer.

Uge 30.

Barnet er 24,5 cm i sædehøjde (målt fra isse til numse) og vejer cirka 1500 gram. Nu er drengenes testikler nået ned til lysken. Barnets rynkede hud glattes mere og mere ud. Barnet er selv i stand til at kontrollere sin kropstemperatur.

Uge 31.

Barnet er 25,2 cm (målt fra isse til numse). Barnet kan skelne mellem lys og mørke. Hjernen har udviklet sig med stor hast. Alle de reflekser, som barnet fødes med, er nu til stede.

Uge 32.

Barnet er 26,5 cm i sædehøjde (målt fra isse til numse) og vejer 1900 gram. Hos drenge er testiklerne nu nået ned i pungen. Barnets fedtlag under huden fortykkes. Negle og hår vokser fortsat. Er der noget, som barnet ikke bryder sig om, vil det sparke voldsomt. Det kan fx være meget høje lyde.

Uge 33.

Barnet er 27,6 cm i sædehøjde (målt fra isse til numse) og vejer 2200 gram. Alle indre organer er færdig dannet. Nu er det først og fremmest hjernen, som forfines.

Uge 34.

Barnet er 28,4 cm i sædehøjde (målt fra isse til numse) og vejer 2400 gram. Hvis det fødes, vil det højst sandsynligt kunne klare sig selv og overleve uden mén. Moderkagen virker fortsat, men funktionen aftager gradvist. Barnet foretrækker måske bestemt musik eller bestemte lyde. Mors eller fars stemme virker gerne beroligende.

Uge 35.

Barnet er 29,3 cm i sædehøjde (målt fra isse til numse) og vejer 2600 gram. Barnets muskler og fedtvæv øges fortsat, og det gør barnet mere buttet.

Uge 36.

Barnet er 30 cm i sædehøjde (målt fra isse til numse) og vejer 2800 gram. Barnet har indtaget sin fødestilling hos førstegangsfødende og vender hovedet nedad.

Uge 37.

Barnet er 31 cm i sædehøjde (målt fra isse til numse). Moren har måske nogle plukkeveer, hvor livmoderen trækker sig sammen. Derved bliver livmoderhalsen kortere, livmodermunden blødgøres og åbnes stille og roligt. Kroppen indstiller sig på fødslen.

Uge 38.

Barnet er 31,6 cm i sædehøjde (målt fra isse til numse) og vejer 3200 gram. Barnets hud er ikke længere rynket men glat. De dun, som barnet tidligere har haft på kroppen, er nu væk. Barnet har nu indtaget sin fødestilling og de fleste vender nedad. Cirka 3% indtager dog en fødestilling, hvor numsen vender nedad. Det kaldes også underkropsstilling.

Uge 39.

Barnet er 33 cm i sædehøjde (målt fra isse til numse) og vejer 3400 gram. Barnet er parat til at blive født, og dets forældre er utålmodige! Omkring 12 % føder ved kejsersnit. Det er lidt forskelligt fra sted til sted i landet. Først nu vokser neglene ud over kanten af fingrene. Barnet bevæger sig måske ikke så meget mere, da pladsen er ved at være trang.

Uge 40.

Fosteret er 34 cm i sædehøjde (målt fra isse til numse) eller 55 cm langt. Det vejer 3500 gram. Nu har I nået terminen, og barnet skal fødes. Omkring 10 % går over tiden. Barnet er nu helt nede i bækkenet og på spring til fødslen. Plukkeveerne tager til. Slimproppen går, og der kan komme lidt slimet blod. Måske går fostervandet også, og det føles som om, man tisser uden at kunne holde det tilbage. Egentlige veer viser sig og bliver regelmæssige. Kontakt dit fødested. Tillykke med dit barn! Og velkommen til en ny verdensborger.