IVF-behandling er den rette behandlingsmetode til at opnå graviditet hos kvinder/par, hvor en eller flere af følgende punkter er påvist:

  • Lukkede eller beskadigede æggeledere som følge af underlivs- eller blindtarmsbetændelse, tidligere kejsersnit eller operationer i maven. 
  • Nedsat sædkvalitet. 
  • Endometriose (”chokolade” eller ”blod” cyster). 
  • Uforklarlig barnløshed (alle undersøgelser normale hos både mand og kvinde). 
  • Kvinden eller manden er steriliseret. 
  • PCO/hormonforstyrrelser der har medført mislykket hormonstimulation eller insemination. 

Hør mere om IVF-behandling og få rådgivning om fertilitetsbehandling, ved at booke en uforpligtende indledende samtale.

Behandlingsmetoder

Ved den indledende samtale eller senere i forløbet på en lægekonference laver vi en plan for, hvilken type behandling du/I skal modtage. 

Kort behandling (antagonistbehandling)

Har vi aftalt en kort behandling, så følger behandlingen i hovedtræk kvindens egen cyklus.  

Du starter hormoninsprøjtningerne på 2. hele blødningsdag og fortsætter med daglige indsprøjtninger frem til første skanning, som ligger omkring 9. stimulationsdag. Her vil der blive foretaget en ultralydsskanning for at måle ægblærernes størrelse og antal.  

Hvis det er nødvendigt vil vi foretage en ekstra skanning efter 2-3 dage, men ellers planlægges og gennemgås både ægudtagning og ægoplægning ved denne lejlighed. 

Fordelene ved den korte behandling er, at den tidsmæssigt er kort, og at der ikke forbehandles med hormoner, således at kvinden undgår bivirkninger af disse.  

Lang behandling (agonistbehandling)

Har vi aftalt en lang behandling, er der god tid til detailplanlægning. Kvinden melder sig på 1. blødningsdag, så vi kan sikre os, at du/I kender forløbet og har de hormoner der skal bruges.  

I den lange behandling starter du nedregulering på 21. cyklusdag, beregnet ud fra din cykluslængde. Nedreguleringen kan være en næsespray, som kan tages 3-4 gange i døgnet eller én daglig indsprøjtning. Om det skal være den ene eller den anden form for nedregulering aftales med sygeplejersken. 

Ved en uregelmæssig eller kort cyklus vil vi anbefale opstart af p-piller ved blødningens start, da vi på den måde kan beregne det helt rigtige tidspunkt for opstart af nedregulering. 

Fordelene ved den lange behandling er, at ægblærerne vokser mere ensartet og dermed kan den ideelt set give flere æg, og deraf også flere brugbare æg. Den er nem at tilrettelægge, da forløbet kan planlægges i god tid ud fra dine/jeres ønsker.  Ulempen ved den lange behandling er, at nogle kvinder kan få bivirkninger af nedreguleringen.  

Tilmelding til behandling

Du/I kan starte op i behandling, så snart du/I har været til den indledende samtale.

Man melder sig til behandling på blødningens 1. dag. Dette er dagen, hvor man har en rigtig, rød blødning inden middag. Send os en mail (sikker eller almindelig) – så opdaterer vi din behandlingsplan og planlægger dit forløb indtil den første skanning.

Vi svarer løbende mails og skriver du i weekenden, svarer vi hurtigst muligt og senest mandag.   

Fertilitetsbehandling

Hvad er IVF-behandling?

Ved IVF-behandling (in vitro-fertilisering, reagensglasbefrugtning) tages æggene ud af kvindens æggestokke med en tynd nål under lokalbedøvelse og æggene befrugtes med sædceller i laboratoriet. Efter 2-5 dage lægges der ét befrugtet æg tilbage i livmoderen og resten af de befrugtede æg kan nedfryses, hvis de er egnede hertil. 

Behandlingsforløbet

Når du/I har tilmeldt dig/jer behandling ved starten af cyklus, vil der blive planlagt hvilke dage du/I skal møde på klinikken. Vi planlægger forløbet løbene og herunder kan du/I læse om de vigtige dage i IVF-forløbet:

21. cyklusdag (opstart af nedregulering)

Ved 1. møde på klinikken vil vi ultralydsskanne livmoderen og æggestokkene for at sikre, at det er det optimale tidspunkt at opstarte nedreguleringen. 

Din menstruation kommer oftest indenfor de første 10 dage efter opstart af nedregulereingen, men kan være forsinket. Hvis du ikke har fået din menstruation inden det aftalte tidspunkt, skal du kontakte klinikken. Vi skal da have rykket behandlingsplanen lidt.  Dette har ingen betydning for slutresultatet.  

1. stimulationsdag (opstart af hormonindsprøjtning)

Det er kun i udvalgte tilfælde, at det er nødvendigt at møde i klinikken denne dag. 

9. stimulationsdag (måling af ægblærernes størrelse og antal)

På denne dag er der fremmøde i klinikken. Her bliver du ultralydsscannet, hvor vi ser hvordan hormonindsprøjtningerne har virket. Vi måler ægblærernes størrelse og antal. Såfremt de ikke er store nok, vil vi finde en ny tid til scanning, som oftest ligger 2-3 dage senere. 

Hvis det er muligt, vil vi planlægge tidspunktet for ægudtagning og -ægoplægning denne dag.

Ægudtagning

Du/I skal møde på klinikken på det aftalte tidspunkt. Ægudtagningen foregår om morgenen eller formiddagen og du skal gerne have spist morgenmad. 

Vi anbefaler alle at tage 2 stk. Paracetamol (á 500 mg) hjemmefra og desuden er det muligt at få udleveret en beroligende pille, som tages 2 timer før ægudtagningen. 

Din blære skal være tom denne dag. 

Vi starter med at lægge lokalbedøvelse i skeden og lægge en kanyle i albuebøjningen til indgift af et hurtigtvirkende smertestillende morfinpræparat. 

Herefter tømmer vi ægblærerne én for én. Langt de fleste oplever ægudtagningen som helt udramatisk og det ligger os meget på sinde, at det skal være en god oplevelse. 

Efter ægudtagningen vil du være træt og måske lidt øm i maven. Du får en seng at ligge i, indtil du føler dig frisk og klar til at tage hjem. 

Pga. den smertestillende medicin må du IKKE køre bil de første 24 timer. 

Dagen efter ægudtagning opstarter du progesteron behandling. Dette kan give oppustethed samt menstruationslignende ubehag. 

Sædprøven til ægudtagningen

Sædvanligvis laves sædprøven hjemmefra. Efter aftale kan den også laves på klinikken. 

Sædbæger udleveres ved kvindens sidste skanning inden ægudtagning. Sædprøven skal opbevares lunt under transporten og må ikke være mere end to timer gammel. 

Vi anbefaler at, der ikke har været sædafgang inden for de sidste 2 dage før sædprøven laves. Det er ikke en fordel med en længere abstinensperiode og derfor max 5 dage.  

Ægoplægning

Efter 2-5 dage lægges et befrugtet æg tilbage i kvindens livmoder. Laboratoriet vælger i samråd med lægen det flotteste æg til tilbagelægning. Resten af æggene dyrkes videre i laboratoriet indtil dag 5 eller 6 (blastocyststadiet), hvor de æg, som vurderes, at kunne føre til en graviditet fryses ned til senere brug.  

HUSK at møde med HALV FYLDT BLÆRE til ægoplægning. 

Selve ægoplægningen tager ganske kort tid, og er sædvanligvis ikke behæftet med ubehag. 

Du kan efterfølgende leve dit liv som du plejer, og der er ingen restriktioner arbejdsmæssigt. 

Vi fraråder dog hård fysisk træning med høj varmeudvikling efter ægoplægningen. 

Du vil få en graviditetstest med hjem, samt en dato for, hvornår urin-testen skal tages.  

Graviditetstest

Der skal foretages en graviditetstest på morgenurin 12-14 dage efter ægoplægningen vha. den udleverede test. Du/I bedes skrive en mail til os – med resultatet. Mailen svares førstkommende hverdag. Indtil du/I har hørt fra klinikken, skal du fortsætte den igangværende hormonbehandling. 

Hvis graviditetstesten er positiv, vil du få en tid til en gratis graviditetsskanning ca. 3-4 uger senere. Graviditetstesten skal altid tages, også selvom der er kommet blødning, idet der kan optræde menstruationslignende blødning selv ved en graviditet. 

Hvis graviditetstesten er negativ, må hormonbehandlingen stoppes og du/I skal afvente en ny behandlingsplan, som lægges ved den førstkommende lægekonference.