Hvad er fertilitetsbehandling?

Det er desværre ikke alle, der kan få børn uden fertilitetsbehandling. Hos IVF-SYD har vi gjort det til vores mål og store passion, at hjælpe enlige og par, der ikke selv kan opnå graviditet. Måske er det barn nummer to, der pludselig lader vente på sig.
Vi undersøger hvad årsagen kan være til, at graviditeten udebliver. Blandt andet ser vi på, om der kan være synlige årsager ved en skanning af livmoderen og æggestokkene. Vi anbefaler også, at kvinden får taget nogle blodprøver og at manden får undersøgt sin sædkvalitet.

Fertilitetsbehandling

Behandlingsmetoderne

Inseminationsbehandling er den mindst indgribende behandling, hvor de oprensede sædceller sprøjtes direkte op i livmoderen. Dette gøres ved hjælp af en tyndt kateter på lige nøjagtigt det tidspunkt, hvor kvinden har ægløsning.

Ved IVF-behandling (in vitro-fertilisering, reagensglasbefrugtning) tages æggene ud at kvinden med en tynd nål under lokalbedøvelse og æggene befrugtes med sædceller i laboratoriet. 2-5 dage efter æg udtagningen lægges der ét befrugtet æg tilbage i livmoderen og resten af de befrugtede æg kan nedfryses, hvis de er egnede dertil.

ICSI (intracytoplasmatisk sædcelle-injektion) Hormonstimulation og ægudtagning foregår på samme måde som ved IVF-behandling, men her sker befrugtningen ved, at en embryolog med en meget tynd nål fører en sædcelle ind i hvert æg. Denne teknik anvendes, hvis manden har meget nedsat sædkvalitet eller man tidligere har set nedsat befrugtning ved IVF-behandling.

Fertilitetsbehandling: værd at vide

Du har sikkert mange grundlæggende spørgsmål omkring fertilitetsbehandling. Her svarer vi på nogle at de grundlæggende spørgsmål, som mange har inden de starter i fertilitetsbehandling.

Hvem kan komme i fertilitetsbehandling?

Par, enlige og lesbiske par har mulighed for at få fertilitetsbehandling hos os.

For at man kan blive behandlet kræver loven, at man ikke har HIV eller Hepatitis B og C (smitsom leverbetændelse). Derfor testes alle med en blodprøve inden behandling.

Adgang til assisteret reproduktion: IVF/reagensglasbehandling og inseminationsbehandling er reguleret i Lov om Assisteret Reproduktion. Loven stiller bl.a. krav om, at der skal ske en vurdering af, om parret/kvinden vil kunne drage nødvendig omsorg for et barn efter fødslen (Forældreegnethed).

Hvornår skal jeg søge hjælp?

Generelt er anbefalingen, at man skal have prøvet derhjemme ét år, hvis kvinden er under 35 år gammel og der ikke er påvist årsager til barnløsheden.

Årsagerne for kvinden kan være:

  • Lukkede æggeledere
  • Menstruationsforstyrrelser f.eks. PCO
  • Tidlig overgangsalder for kvindens mor.
  • Tidligere betændelse i kønsorganer.

Årsagen for manden kan være:

  • Nedsat sædsædkvalitet.
  • Manglende nedsynkning af testiklerne i barndommen.

Hvis der er en forklaring på barnløsheden, som beskrevet ovenfor, bør man naturligvis søge hjælp med det samme.

Kvindens alder

Alder er en meget væsentlig faktor i fertilitetsbehandling. I Danmark er det lovligt at modtage fertilitetsbehandling indtil kvinden fylder 46 år. Herefter må vi ikke behandle mere. Er du under 46 år, så er du velkommen i vores klinik.

Kvinder er født med en bestemt pulje æg. Den pulje bruger du af hver måned fra din 1. menstruation til du går i overgangsalderen.

Samtidig med at ægreserven bliver mindre stiger andelen af æg med kromosonfejl desværre også, således at chancen for fødsler af både levende og raske børn falder, mens risikoen for abort stiger.

Forskningen viser, at kvinders fertilitet allerede begynder at dale, når de er 25 år. Derfor er anbefalingen, at man ikke skal vente for længe med at få de børn, som man gerne vil have.

Vi tilbyder pakkeløsninger med 3 behandlinger til kvinder op til 42 år. Er du fyldt 43 år, tilbyder vi enkeltbehandlinger. En del kvinder/par vil alene pga. alderen have behov for ægdonation, som giver rigtig god graviditetschance. Hertil tilbyder vi en ægdonationspakke eller vores unikke “Baby eller penge tilbage”.

Se prisen på de forskellige pakker og fertilitetsbehandlinger i vores prisliste.

Kvindens BMI

Du er velkommen til at komme til en indledende samtale på IVF-SYD, så vi kan tale om dine/jeres muligheder for en komne fertilitetsbehandling.

Vi anbefaler at dit BMI ikke er højere end 35 ved behandlingens start, men kontakt os gerne og lad os tale om din situation.

 

Generelt forringer et for højt BMI muligheden for at opnå graviditet og øger risikoen for spontan abort og komplikationer under graviditeten og ved fødslen.

Fertilitetsbehandling på privatklinik

På en privat fertilitetsklinik må vi, ifølge gældende lovgivning, behandle kvinder indtil de fylder 46  år. Vi må tilbyde alle former for fertilitetsbehandling, dvs. inseminationsbehandling med mandens sæd eller donorsæd, IVF/reagensglasbehandling med egne æg eller med donerede æg, samt behandling med nedfrosne befrugtede og ubefrugtede æg. Dobbeltdonation er ligeledes lovligt, hvis det er nødvendigt med både æg- og sæddonation.

På en privatklinik betaler du selv for alle behandlingerne og vi behøver derfor ikke en henvisning fra egen læge. Nogle privatklinikker har overenskomst med sygesikringen og der er inseminationsbehandling gratis, men der skal stadig betales fuld pris for IVF-behandling.

En privat fertilitetsklinik har oftest ingen eller meget kort ventetid. På IVF-SYD kan du oftest komme til en indledende samtale indenfor 3 uger og herefter kan du/I starte i behandling med det samme. Vi afviser ingen, der ønsker at starte op i behandling (uden lægelig/medicinsk grund).

Mange vælger behandling på en privatklinik på grund af de korte ventetider, det tætte/nærværende behandlingsforløb, fordi de har flere børn sammen i forvejen eller fordi kvinden er fyldt 40 år.

Der ydes tilskud til medicin ved behandling på privatklinik, så medicinudgiften maksimal kan udgøre 4.320 kr./år (2022-niveau)

Fertilitetsbehandling i det offentlige

Fertilitetsbehandling tilbydes på de offentlige fertilitetsklinikker til kvinder, der er henvist, inden de er fyldt 40 år, og der tilbydes ikke behandling efter det fyldte 41. år. I det offentlige tilbydes maksimalt 6 IVF-behandlinger.

Kvinder med graviditetsønske kan blive behandlet i det offentlige med inseminationsbehandling ved en privatpraktiserende gynækolog uanset antal børn, og kvinden kan behandles til og med det fyldte 45. år. Du bør dog være opmærksom på, at chancen for graviditet ved inseminationsbehandling er under 10%, hvis kvinden er 40-42 år, mens der stort set ikke er nogen kvinder, som opnår graviditet ved inseminationsbehandling efter de er fyldt 43 år. Her vil man anbefale IVF/reagensglasbehandling eller Ægdonation.

Kvinder med BMI over 30, tilbydes generelt ikke behandling på offentlige sygehuse. For højt BMI forringer muligheden for at opnå graviditet og øger risikoen for spontan abort og komplikationer under graviditeten og ved fødslen. På nogle offentlige fertilitetsklinikker behandler man ved et BMI på 30-35, hvis kvinden er over 35 år eller hvis der er lav æg reserve (lavt AMH, forhøjet FSH).

Fertilitetsbehandling med PCOS

Har du fået at vide eller har du mistanke om, at du har PCOS?

Læs mere om PCOS her og hvad det betyder for dit fertilitetsønske.

Fertilitetsbehandling med endometriose

Har du endometriose og er du i tvivl om, hvad det vil sige for dit fertilitetsønske?

Vi har stor erfaring med, at fertilitetsbehandle kvinder med endometriose, da det er en forholdsvis hyppig sygdom blandt kvinder i den fødedygtige alder.