En hjertesag

For nogle er ægdonation en svær beslutning at nå frem til. Vores team har god erfaring og viden om ægdonation og vi vil være til rådighed og støtte for jer hele vejen igennem. Fra de første samtaler til gennemførelsen af selve behandlingen, bestræber vi os på at skabe et trygt og støttende forløb. 

Ægdonation er for os en hjertesag, og vi er meget opmærksomme på at passe godt på både donor og modtager. Vi møder begge parter, og det er vigtigt for os, at begge forløb foregår trygt og forsvarligt.

Hvem er ægdonorerne?

Der er en del kvinder, der ønsker at hjælpe dig/jer med at opfylde drømmen om en familie. Det er kvinder mellem 18 og 35 år, der selv opsøger muligheden for at blive ægdonor. Nogle har selv børn og kender derfor følelsen af forældreglæde, som de oprigtigt ønsker, at give videre til andre. 

Hos IVF-SYD har vores patientkoordinatorer den direkte kontakt med alle ægdonorerne. De har været til en personlig samtale, hvor hele forløbet er blevet klarlagt, og hvor man blandt andet taler om ægdonationens betydning for dem.  

Vores krav til ægdonorerne er, at de skal være sunde og raske, normalvægtige, ikke-rygere og der skal ikke være arvelige sygdomme i familien. Dog skal det understreges, at vi ikke kan teste, om hun er bærer af arvelige sygdomme. Ægdonoren skal desuden teste negativ for syfilis, HIV og hepatitis B og C.  

Hvad må jeg vide om ægdonoren?

En kendt ægdonor er typisk en donor, som modtageren selv kender. 

En anonym ægdonor kendes ikke af modtageren, men man kan få oplysninger om hudfarve, hårfarve, øjenfarve, højde, vægt, blodtype samt alder. 

En ikke-anonym (åben) ægdonor kan tillade at barnet får flere oplysninger om donoren. Heriblandt tilladelse til at kontakte ægdonor, når barnet bliver 18 år. 

Hvem modtager ægdonation?

  • Kvinder hvis egne æg ikke kan føre til graviditet. 
  • Kvinder som er gået tidligt i overgangsalder og derfor ikke længere producerer æg. 
  • Kvinder der har Turner’s syndrom og er født uden æggestokke. 
  • Kvinder der har fået fjernet æggestokkene pga. kræft, endometriose eller infektion. 

Vil du/I vide mere om dine/jeres muligheder for ægdonation? Vores patientkoordinatorer sidder klar til at fortælle jer om hvordan ægdonation foregår på IVF-SYD.

Modtag ægdonation hos IVF-SYD

1.

Samtale og sædfrys

Hvis du/I gerne vil på ventelisten for modtagelse af donoræg hos IVF-SYD, så er første skridt at komme til en indledende samtale på klinikken.

Ved samtalen møder du/I lægen, der bl.a. vil foretage en ultralydsskanning af dig/kvinden. Du/I møder også en af vores patientkoordinatorer, som vil tale med dig/jer om ægdonationsprocessen.  

I forbindelse med ægdonation skal manden aflevere en sædprøve, som bliver frosset ned til senere befrugtning af donoræggene. Dette aftales ved den første samtale med patientkoordinatoren. 

Hvis du/I gør brug af donorsæd, kan der bruges anonym donorsæd, som vi altid har en repræsentativ beholdning af på klinikken. Hvis du/I ønsker at bruge ikke-anonym donorsæd, så skal du/I selv bestille det til klinikken via en sædbank.  

2.

Ventetid

Når du/I har været til samtale på klinikken og du/I har tegnet en kontrakt, vil patientkoordinatorerne gå i gang med at lede efter den rette ægdonor til jer.

Alt efter hvilke krav du/I har til ægdonoren, så kan der være en ventetid på op til seks måneder.  

3.

Når der er æg til jer

Når der er sket en vellykket donation og der ligger én eller flere blastocyster i fryseren, vil I blive kontaktet telefonisk af en patientkoordinator. Ved denne lejlighed aftaler I opstarten af jeres forløb.  

Dobbeltdonation

Man kan både modtage donoræg og donorsæd i samme behandling, dog er det et krav, at mindst en af donorerne (enten æg- eller sæddonor) er ikke-anonym.